Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem anomalija unutar pulpe ili korijena. Zubna pulpa (živac) se nalazi unutar kanala, koji se nalazi u svakom korijenu zuba. Pulpa se sastoji od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva, koja igra važnu ulogu u razvoju i održavanju vitalnosti zuba.

Endodontsko liječenje se provodi kada je karijes uništio zub duboko ispod cakline i dentina i došao do pulpe. Prodor toksina i bakterija uzrokuje infekcije pulpe, što dovodi do povećane osjetljivosti zuba kod žvakanja. Ako se upaljeni zub ne liječi, dolazi do širenja infekcije na kosti pritom stvarajući granulom oko vrha korijena. Prioritet naših stomatologa je izliječiti i sačuvati zub i njegov korijen, ali terapija zahtijeva strpljenje koje je često bitan i nužan dio kod endodontskog liječenja zuba.

Da biste dobili bolji uvid na koji način se provodi liječenje zuba, ovdje su objašnjene etape liječenja zuba:

1. Prije početka endodontskog liječenja potrebno je napraviti 3D rendgensku snimku oboljelih zuba.
2. Terapija se izvodi pod lokalnom anestezijom, kako bi se postupak bio manje bolan i da zahvat bude što precizniji.
3. Endodoncija počinje uklanjanjem oboljelog tkiva zuba, uklanjanjem upaljene zubne pulpe kemijskim i mehaničkim čišćenjem u svrhu uklanjanja bakterija i zaraženog dentina iz korijenskoga kanala.
4. Hermetičkim punjenjem korijenskoga kanala i restauracije krune zuba dobiva se trajno rješenje.

Proces liječenja ne bi trebao biti bolan, samo što zahtijeva više posjeta kod stomotaloga i strpljenja. Nakon tretmana korijenskoga kanala, može doći do oštećenja površine zuba ili zub može potamniti. Za riješenje tog problema se preporučuje staviti krunicu ili most.

Na taj način, zub je zaštićen te se održava njegova funkcionalnost i estetika.