fbpx

Proteze


proteze

Proteze se sastoje od protezne baze, koja je izrađena od plastike ili metala i umjetnih zubi. Postoje mnoge različite vrste proteza, ovisno o položaju i stanju preostalih zubi.

IMG_3242 (1)

Totalne proteze

Ukoliko pacijent nema nijedan preostali zub potrebna je izrada totalne proteze.

Totalna proteza napravljena je od akrilata (jedne vrste plastike), te se u ustima pridržava isključivo prisisavanjem proteze na meka tkiva, nepce, zubni greben, podjezični prostor.

Pacijenti se na takvu protezu teže privikavaju, zbog  njenog nešto većeg obujma, te labavog ležišta (pogotovo u donjoj čeljusti).

Ugradnjom implantata u potpuno bezubu čeljust i  kombinacijom sa totalnom protezom, pacijentima se nošenje ovakve proteze može  učiniti puno stabilnijim i ugodnijim.


IMG_3565 (1)

Proteze s kopčama - kombinirani radovi

Kombinirani radovi ubrajaju se u estetski vrhunac mobilne protetike jer izgledaju jako prirodno. Kod ove vrste nadomjestaka radi se o kombinaciji fiksnog metal- keramičkog rada (krunice ili mostovi) i proteze. Fiksni protetski nadomjestak je cementiran na preostalim zubima nosačima, uz uvjet da su oni zdravi i čvrsti u kosti.

Proteza se pomoću skrivenih kopča  povezuje sa fiksnim radom. Na taj način ne vide se kvačice od proteze prilikom smijanja ili govora, a omogućena je izvrsna stabilnost proteze. Površinu proteze je moguće maksimalno reducirati.

wironit

Wironit proteze

Njihova baza izrađena je od gracilne metalne legure, a za preostale zube se pričvršćuju pomoću čvrstih lijevanih kvačica, koje precizno obuhvaćaju  zub nosač te na taj način omogućuje maksimalnu stabilnost takve proteze u ustima.

Baza proteze i kvačice lijevaju se skupa od istog metala, tako da čine funkcionalnu cjelinu i imaju čvrstu poveznicu, čime je pucanje kvačica svedeno na minimum. Čvrstoća metalne legure omogućuje izradu vrlo lagane konstrukcije, ugodne za nošenje pacijentima.


Privr

Privremene proteze

Koriste se isključivo nakon vađenja zuba ili ugradnje implatata, za vrijeme cijeljenja rana, ili do završetka izrade konačnog protetskog rada, da bi se izbjegao duži period bezubosti pacijenta.

Na preostale zube se fiksiraju se pomoću savitljivih žičanih kvačica.

IMG_3582

Proteze na implantatima

U potpuno bezubu čeljust ugrade implantati, proteza se pomoću kopča ili drugih pričvrsnih elemenata sidri na implantatima, čime se postiže jako čvrsta veza između proteze i implantata. Proteza se i dalje može vaditi iz usta i temeljito očistiti.

U donjoj bezuboj čeljusti dovoljna su već samo 2 implantata, a u gornjoj 2-4. Na taj način se uz vrlo mali broj implantata postiže jako stabilno i funkcionalno protetsko rješenje.

Kolačići se upotrebljavaju za prilagođavanje sadržaja i oglasa, omogućivanje funkcija društvenih medija i analiziranje prometa.
Ako nastavite koristiti našu web stranicu, prihvaćate našu upotrebu kolačića.